Načítání...

Blog

Novinky a inspirace
Blog / Pravda i mýty o kaskádových zahradách

Pravda i mýty o kaskádových zahradách

Pohled do zeleně má terapeutické účinky, uklidňuje, ulevuje očím a zlepšuje nám náladu. Jenže život ve městě pro většinu z nás znamená práci v klimatizovaných kancelářích a bydlení bez zahrady.
  • Pravda i mýty o kaskádových zahradách

Jednou z možností, jak se i v centru města obklopit dostatkem zeleně, jsou vertikální neboli kaskádové zahrady. Benjamin Raich, obchodní ředitel firmy Němec přibližuje, jak takové zahrady fungují a zároveň vyvrací některé mýty.

Záhony a květiny se pěstují horizontálně, tedy naplocho, vy ale nabízíte zahrady vertikální. Jak vlastně fungují?

Vertikální zahrady jsou relativně jednoduchým řešením, jak si splnit sen o zeleném bydlení nebo jak zpříjemnit pracovní prostředí lidem v kancelářích a alespoň částečně si tak vynahradit deficit přírody ve městě. V podstatě jde o systém plastových samozavlažovacích truhlíků, do nichž se zasazují jednotlivé rostliny.

Je složité zakomponovat vertikální zahradu do interiéru? Musí se s ní počítat již v samotném projektu?

Záleží na tom, o jak velkou zahradu se jedná. Pokud chcete malou, řekněme o velikosti do 4 metrů čtverečních, není žádný problém ji instalovat i tam, kde se s ní původně nepočítalo, ale v případě větší plochy už je lepší, když je součástí projektu. Vertikální zahrady jsou novinkou posledních deseti let, dalo by se říct, že se teprve dostávají do širšího povědomí. Až z osmdesáti procent je proto instalujeme do interiérů, v jejichž projektech nefigurovaly, ale většinou dokážeme najít řešení.


Jak dlouho trvá instalace celého systému?

Záleží samozřejmě na velikosti a na konkrétních podmínkách, ale pro vaši představu - tříčlenný tým dokáže za jeden den instalovat zahradu o velikosti zhruba 25 metrů čtverečních.

Co je bezpodmínečně nutné pro zřízení vertikální zahrady?

Podmínkou je přívod vody, nebo alespoň možnost vodu na dané místo přivést. Malý zelený obraz lze zalévat i ručně konví, ale obecně platí, že zahrada větší než 4 m2 už vyžaduje automatickou závlahu a ideálně odpad. Pokud jde o spotřebu vody, na 4 m2 je potřeba dejme tomu 40 litrů vody. Vodu je třeba doplňovat každé dva až tři týdny, z vlastní zkušenosti vím, že to pro klienty není pohodlné, proto doporučujeme automatickou závlahu.


Lze říct, že automatická závlaha znamená bezúdržbovou zahradu, která nevyžaduje žádnou další péči?

Musím vás vyvést z omylu. Ani automatická závlaha nezaručuje, že zeleň bude stabilně v perfektní kondici. Někdy se o těchto zahradách sice mluví jako o bezúdržbových, ale do jisté míry je to mýtus. Jedná se o živé rostliny, které potřebují kromě pravidelné zálivky i jinou, byť nenáročnou péči. Je třeba je systematicky kontrolovat, zbavovat prachu, odstraňovat suché listy nebo uvadlé květy…

Jaké jsou nároky na světlo? Lze případný nedostatek světla řešit umělým přisvícením?

Záleží, jaké rostliny preferujte, zda chcete raději kvetoucí, nebo jen zelené. Nekvetoucí rostliny zpravidla prosperují i při nižším množství světla, ale vždy je třeba proměřit, jaký je v daném místě světelný tok. Umělé světlo je většinou nezbytné, protože od podzimu do pozdního jara jsou světelné podmínky v naší zeměpisné šířce pro většinu používaných rostlin nedostatečné. Pokud mají rostliny vláhu, přežijí i při nízkém osvětlení, ale pravděpodobně nebudou v dobré kondici. Na nedostatek světla většinou reagují chřadnutím a blednutím. Aby rostliny prosperovaly, je důležité zajistit jim odpovídající poměr vláhy a světla.


Vertikální zahrady jsou k vidění v komerčních a veřejných prostorech. Určitě budete souhlasit, že jsou vnímány jako luxusní záležitost. Můžete nastínit, v jaké cenové hladině se pohybují?

Když vyjdeme z modelu o rozměrech 4 metry čtvereční, cena za realizaci bez závlahy se pohybuje kolem 60 tisíc Kč a se závlahou v rozmezí 70 a 80 tisíc Kč. Jedna závlaha dokáže zabezpečit zahradu o rozměrech až 35 metrů čtverečních, tudíž je třeba dobře zvážit poměr velikosti instalované zahrady a kapacity závlahy. Ale samozřejmě lze realizovat zahradu třeba jen o rozměru 2 m čtvereční s plnoautomatickou závlahou, ale osobně bych vzhledem k investici do závlahy volil větší rozměr.

Jaké jsou nejmenší možné realizace, a naopak jakých rozměrů dosahují ty největší?

Nemá smysl instalovat zelenou plochu menší než 1 m2. Pro klienty, kteří chtějí menší zahrady, máme řešení v podobě systému, který nazýváme LivingArt. Lze jej popsat jako živý zelený obraz v designovém rámu o hraně zhruba 1 metr. Musíte ovšem počítat s tím, že takový obraz něco váží. Vzhledem k hmotnosti je třeba dobře zvážit nosnost stěny, kterou bude zdobit. Instalaci je třeba svěřit odborníkům. A pokud jde o největší zahradu, nemáme žádné limity, pro představu, letos se chystáme realizovat zelenou stěnu o velikosti až 1500 m2.


Nemůže při zalévání dojít k poškození či znečištění stěny v pozadí, nebo jsou takové obavy zbytečné?

Celý systém se instaluje na předem připravenou fixační stěnu, která může být z aquapanelů nebo jiných voděodolných materiálů. Teprve na tuto „přípravu“ se montuje systém vertikálních zahrad. Voda se napouští do truhlíků a z každého truhlíku vede přepad, takže deska by se neměla dostat do kontaktu s vodou. V případě, že byste si zahradu zalévali sami, mohlo by se stát, že truhlíky přelijete a voda vám vyteče na podlahu, nebo se může ucpat odpad třeba suchým listem. Proto doporučujeme systém pravidelně kontrolovat zhruba v měsíčních intervalech a pro jistotu pod zahradu instalovat malou sběrnou nádobu.

Jaké druhy rostlin jsou vhodné pro osázení vertikálních stěn. Není jejich výběr přece jen trochu omezený?

Používáme třicet až čtyřicet druhů, většinou se jedná o subtropické rostliny. Převažují zelené, ale máme i oranžové, fialové… Variabilita je velmi široká. Většinou dokážeme klientům splnit všechna přání, jakkoli jsou rozmanitá. Někdo si přeje ladit stěnu do oranžova, jiný do zelena, další touží po barevné džungli. Všem se snažíme vyjít vstříc, ale zároveň vycházíme i z našich zkušeností a reálných možností. Například tam, kde je od zahrady malý odstup, volíme drobnější převislé druhy.

Vybírají si zákazníci konkrétní druhy rostlin, nebo jejich výběr raději nechávají na vás?

Naši klienti mají ve valné většině představu o barevném ladění zahrady, ale výběr konkrétních druhů rostlin nechávají na nás. Pro většinu klientů vertikální zahrada představuje designový a na údržbu nenáročný prvek. Rádi se nechají překvapit výsledkem.


Jsou pro zelené obrazy vhodné například sukulenty?

Sukulenty nepotřebují tolik vody. Protože principem našich zahrad je seskupení více rostlin v těsné blízkosti, je potřeba zvolit takové, které mají stejné nebo alespoň podobné nároky na závlahu. U suchomilných sukulentů by při pěstování v kombinaci s jinými květinami hrozilo přemokření a následné zahnívání. Navíc sukulenty se rozrůstají jen velmi pomalu a u zelených obrazů je žádoucí, aby se rostliny rozkošatěly a zaplnily prázdná místa systému.

Nelákává vás zkoušet stále nové a nové druhy rostlin?

Pokud jde o subtropické rostliny, můžeme vyzkoušet i dosud nevyužité druhy. Co nádoba, to jedna rostlina. Říkám klientům, že pokud budou mít chuť rostliny obměnit, není to sebemenší problém. Nabízí se zakomponovat rostliny podle sezony. Třeba v době adventu a Vánoc můžete do obrazu přidat vánoční hvězdy, na jaře zase svěží cibuloviny, a hned se změní celková nálada prostoru. Skutečnost, že máme třicet vyzkoušených a osvědčených druhů, neznamená, že nelze experimentovat s jinými.

Nemůže se stát, že velké množství živých rostlin v prostoru způsobí příliš vysokou vlhkost vzduchu nebo případně podpoří šíření plísní?

Úkolem realizační firmy je doporučit optimální velikost vertikální zahrady. Laicky řečeno, i zde platí staré osvědčené – všeho s mírou. Vždy je třeba zachovat optimální poměr zelené plochy a velikosti interiéru. Když byste například zelení pokryli všechny stěny, určitě byste následně řešili problém s vysokou vlhkostí. Do jisté míry se jedná o kompromis mezi designem a funkčností.  


Pokojové rostliny napadají nejrůznější škůdci, nehrozí u zelených stěn rychlejší množení škůdců, přenášení chorob, množení plísní a podobně?

Při počtu třiceti rostlin na metr čtvereční samozřejmě existuje riziko výskytu škůdců i dalších chorob. Je důležité průběžně sledovat stav rostlin. Škůdci se nejčastěji objevují od podzimu do jara v souvislosti s topnou sezonou. Žádný prodejce nemůže garantovat, že jsou rostliny v absolutním pořádku. I když vypadají na pohled zdravé, mohou mít napadené kořeny. Je důležité průběžně sledovat stav rostlin. Existují protiplísňové postřiky, které lze použít preventivně na posílení odolnosti rostlin. Ale pokud je rostlina hodně napadená, musí se zlikvidovat

Jakou klientům nabízíte záruku?

Měsíc po instalaci se vracíme a ověřujeme fungování celého systému. Pokud jsme použili rostlinu, která nebyla v pořádku, po měsíci už to „dá vědět“. Pokud do měsíce zajde, znamená to, že jsme použili špatnou rostlinu a vyměníme ji. Jediné, na co neposkytujeme záruku, jsou rostliny, které zahynou déle než po čtyřech týdnech. Záruka na celý systém je 10 let, na elektroniku 2 roky. Poskytujeme pravidelný servis a v případě, že se klient rozhodne o systém pečovat vlastními silami, do detailu ho poučíme, jak při jeho údržbě postupovat.

Jaké jsou vaše plány a vize do budoucna?

Rád bych viděl mnohem více vertikálních zahrad. Momentálně pracujeme na získání grantu na pilotní projekt sladových hal u dálnic. Přál bych si je ozelenit. Je potřeba, aby si developeři uvědomili, že plechová hala u dálnice je hrubým zásahem do krajiny, ale je tu řešení, jak jej vizuálně zmírnit. Haly lze zelenými kaskádami zakamuflovat. Vertikální zahrady v interiéru jsou krásnou designovou záležitostí, ale zelené fasády ve městech jsou funkční. Třeba v horkém létě, kdy se ve městech tvoří tepelné ostrovy, mohou zelené stěny lokálně pohltit teplo a zpříjemnit klima. Líbilo by se mi, aby se při projektování budov myslelo na retenční nádrže na vodu k zalévání, aby se každá plochá střecha proměnila v zelenou oázu, aby se více pracovalo s šedou vodou a následně vše propojilo v jednotnou synergii.

Připravila: Ladislava Protivanská